måndag 2 augusti 2010

Saker som aldrig händer


Baksidetext: "Jag måste bara kolla med Hanna först, så jag får se. Kanske." "Med Hanna?" upprepade Erik förvånat. "Varför då? Eller, jag menar, jaha. Gör det. Kolla med henne."
Det var först den häpna tonen och minen, och hur han sen ansträngde sig för att så snabbt som möjligt se alldeles normal ut igen. Det var det som fick Andreas att säga "vadå?" och Erik svara "vadå vadå?" tillbaka, men alldeles för ansträngt oskyldigt. Han såg på Erik, och han visste plötsligt vad som var svaret på "vadå?" Så där som man ibland vet exakt vad som ska komma en eller två isande hemska sekunder innan det faktiskt sägs.
Andreas är ihop med Hanna sen ett år, och han tror att han känner henne. Samma med killarna i hans klass. Men Hanna, och även kompisarna, sviker Andreas och han blir helt knäckt. Hur går man vidare? När ska det sluta kännas? Och vad gör man när saker som aldrig händer, faktiskt händer?

Boken handlar om Andreas som bor hos sin pappa strax utanför Luleå. Mamman har fått ett vikariat i Stockholm och flyttat dit. Andreas läser tredje året på gymnasiet, han ska bli kock och Hanna pluggar till frisör.
Boken handlar om svek och hur man hanterar det. Kärleken sviker, kompisar sviker och allt känns så eländigt. Johanna Lindbäck som skrivit Saker som aldrig händer har lyckets fånga precis hur besvikelsen känns, man riktigt känner hur Andreas mår.
Boken berättar även om vänskap, förväntningar på hur kompisar borde vara och hur man vill att de ska vara. Och besvikelsen över att de inte alls är som man vill.
Johanna beskriver personerna väldigt bra och man kan liksom se dem framför sig.
En helt klart godkänd bok tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar