fredag 13 augusti 2010

Främlingen


Baksidetext: Andra världskriget är över och Claire Randall och hennes man reser till Skottland för att lära känna varandra igen efter krigsårense påtvingade separation. Vid en utflykt till häxringen Craigh na Dun hemsöks Claire av magiska krafter - som ett viljelöst offer dras hon in i en klyfta i stenformationerna.
Tidsresan har börjat. Året är nu 1934. Claire är en främling i en oförsonlig tid. De skotkska klanerna kämpar ett blodigt frihetskrig mot den engelska kungamakten. Claire misstänks vara engelsk spion och tas till fånga av klanen MacKenzie. Hon möter nu Jamie Fraser som blir hennes beskyddare och älskare. Mellan dem växer en passion som är starkare än tid och rum. Claire inser att Jamie är mannen hon väntat på i hela sitt liv. Med fruktan ser hon fram mot den stund då hon måtse väja melan honom och att återvända till sin tid.

Främlingen är den första boken i Diana Gabaldon's Outlanderserie. Och det här är verkligen min favoritserie #1! Den har flera ingredienser som jag gillar: släktforskning, Skottland, örter och läkekonst och historia.
Boken startar 1945 i Inverness i Skottland, Claire och hennes make Frank är där på en andra smekmånad. De gifte sig när kriget började och blev sedan separerade, Claire arbetade på ett fältsjukhus. Nu är kriget slut och de ska försöka lära känna varandra igen, så de åker till Skottland där Frank har sina anor ifrån. Och medans han och kyrkoherden letar i gamla böcker och papper så är Claire ute och samlar blommor och örter. En dag följer hon med en äldre man som är örtkunnig och han visar henne Craig na Dun, en gammal stenformation: häxring. Senare så visar Claire Frank den, de åker dit och tjuvtittar när traktens kvinnor har en mässa där.
Clarie återvänder till stenringen då hon hittat en blomma där som hon är nyfiken på. Och medans hon är där så hamnar hon den magiska klyftan, den som bara vissa kan passera. Och hon dras till klyftan och igenom den.
När hon vaknar till liv så befinner hon sig drygt 200 år bakåt i tiden, det är 1743. Den förste hon stöter på är Franks anfader Jonathan Randall som visar sig vara ett riktigt rötägg. Men Claire träffar även på Jamie Fraser som hon sedemera gifter sig med. Jamie är efterlyst av Rödrockarna, han har ett pris på sitt huvud för en sak han inte gjort. Men Jonathan Randall, som är intresserad av Jamie, har hävdat att han är skyldig.
Jamie och Claire lever ett bra liv även om de hela tiden måste vara vaksam för Rödrockarna och inte kan stanna på Lallybroch, Jamies barndomshem, och vara permanent boende där.
När första boken slutar så är Claire och Jamie i Frankrike, de kan inte återvända till Skottland eftersom Jamie är efterlyst där. Så frågan är, vart ska de ta vägen: Frankrike, Italien eller Amerika?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar