onsdag 24 juli 2013

Avgrunden

Sol Angelica har fyllt 20 och skall resa ut i den stora världen. Äntligen är hon fri. Fri till att söka efter häxorna vid Brösarps Backar. Fri att dyrka mörkrets makter och göra allt det som hon så länge drömt om. Men Sol är inte bara upptagen av det onda. För sina närmaste är hon beredd att gå genom eld och vatten. Ja, till och med att offra sitt eget liv...

Avgrunden är den tredje boken om Isfolket skriven av Margit Sandemo. Här får vi dels följa Sol Angelica som äntligen fyllt 20 år och får samlingen av häxsaker efter Hanna som Tengel förvaltat åt henne. Sol är rastlös och beger sig till Köpenhamn där styvbrodern Dag studerar. Sol hinner ställa till det för sig och få ge sig hals över huvud från Köpenhamn. Tanken var att hon skulle bege sig hem till föräldrarna i Norge, men Sol tänkte inte exakt likadant. Först en tur till Skåne och Brösarps backar för att förhoppningsvis träffa andra häxor.
Under ridturen i Skåne så träffar hon på Meta, en stackars föräldralös flicka som blir våldtagen av en massa knektar. Sol tar sig an Meta och hon får följa med hem till Norge, men först efter att Sol träffat på några häxor och soldaten Jakob Skille.
I tron att Dag ska gifta sig så ger Liv av Isfolket med sig och gifter sig med den äldre Laurentz Berenius som bor tillsammans med sin mor i Oslo. Liv flyttar dit och hamnar mitt i helvetet! Maken och svärmodern gör allt för att trycka ner Liv och de lyckas. Hon får inte träffa sin familj längre, varken åka dit eller bjuda hem dem. Hon känner sig ensam och övergiven och tycker att hon inte duger till något längre.
Sol kommer till Oslo och besöker Liv, och hon blir alldeles bestört! Sol gör allt för sina närmaste och så även för Liv, men utan att skulden läggs på Liv eller Sol själv. Liv återvänder till Lindallén och till föräldrarna. Där börjar hon bygga upp nytt självförtroebde med god hjälp av Dag som åter flyttat hem efter avslutade studier.
Sol lyckas ställa till det för sig vart än hon kommer och till slut så ger hon upp. Men först återvänder hon till föräldrarna på Lindallén och lämnar lilla Sunniva, dotter till Sol och Hemming Fogdedråparen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar