onsdag 17 november 2010

Varför bad de inte Evans?

Baksidetext: På stranden just där golfbanan sluttade ner mot havet låg en man, svårt skadad. När Bobby böjde sig över ohnom mötte han ett par ögon som såg rakt på honom med en klarblå och fullständigt medveten blick. "Varför bad de inte Evans?" viskade mannen - och dog! Frågan ledde rakt in i en komplicerad mordgåta där mördaren redan hade utsett sitt nästa offer...

Varför bad de inte Evans? är en av Agatha Christie's romaner som inte handar om vare sig Hercule Poirot eller Miss Marple. Utan huvudpersonerna är Bobby Jones och Lady Frances Derwent, även kallad Frankie. Bobby hittar en svårt skadad man när han är ute på golfrunda. Medans läkaren, som han spelar golf med och som undersöker mannen först, springer efter hjälp så avlider mannen. Bobby drar fram en näsduk ur mannens ficka för att dölja ansiktet och då ramlar ett foto fram på en mycket vacker kvinna. Bobby har inte tid att vänta tills doktorn kommer tillbaka utan passar på att överlämna liket till en man som kommer förbi. Mannen blir senare identifierad tack vare fotot i fickan, eller var det rätt foto som visades i tidningarna i jakten på identifikation?
Bobby och Frankie råkar in i en massa äventyr när de försöker lösa mordgåtan.
Agatha Christie skriver strålande deckare i klassisk brittisk miljö och gärna där olika klasser är inblandad. Hon lyckas behålla spänningen ända till slutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar