måndag 1 november 2010

Klockan K

Baksidetext: Den gamle advokaten mr Treves sa: "Jag tycker om en bra detektivhistoria. Men de flesta börjar i galen ända. De börjar med mordet. Men mordet är slutet. Historien börjar långt innan dess - ibland flera år förut - med alla de händelser som slutligen gör att vissa personer befinner sig på ett visst ställe, vid ett visst klockslag en viss dag - KLOCKAN K."
Så är det här. Mordet i den här boken är planlagt in i minsta detalj, tiden , platsen, metoden, offret. Den som planerade det haden en enda, allt uppslukande önskan - att förgöra en anna människa.

Så står det på omslaget till boken Klockan K skriven av deckardrottningen Agatha Christie. Boken utspelar sig i Salt Creek där Nevile Strange besöker sin döde förmyndares hustru lady Tressilian. Förutom Nevile så är hans nuvarande hustru Kay där samt hans exhustru Audrey. På hotellen i närheten finns även mr Treves, mr Latimer och mr Royde som alla känner någon av de boende på Salt Creek.
Så sker ett mord på Salt Creek och kommisarie Battle gör sitt intåg i boken. Vid ett tillfälle i boken så nämner han Hercule Poirot, en av Christies stora detektiver.
Agatha Christie skriver deckare som är underbara att läsa, man får verkligen tänka till för att försöka klura ut vem som är mördaren. Och genom hela boken så ger hon ledtrådar så att man ska kunna klura ut det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar