måndag 21 oktober 2013

Svinhugg

Två kvinnor sitter i ett gammalt kapell på Gotland och firar med champagne och snittar. Det är den jordnära Mirjam, läkaren som nyligen återvänt till sin hemö efter många års frånvaro, och hennes väninna och raka motsats, Hervor. De säger sig fira namnsdagar, men det är inte hela sanningen... Ivrigt påhejad av Hervor har Mirjam använt sig av tankens kraft och lite annan kvinnlig list för att försöka hämnas på de män som en gång gjorde henne mycket illa och bidrog till att hennes dotter vände sig ifrån henne. Det blir en dramatisk sommar i den lilla gotländska byn Kajpe Kviar när tre män dör med bara några veckors mellanrum.

Det är hur underbart som helst att höra Susanne Alvengren och Gun Olofsson läsa Marianne Cedervalls bok Svinhugg, Susanne med sin härliga gotländska och Gun med klingande norrländska. Susanne läser huvuddelen av boken som Mirjams repliker och Gun läser Hervors repliker.
Mirjam var ung och blåögd och blev lurad av folk hon litade på. Det slutade med enorma skulder och att hennes dotter vände sig ifrån henne. Hon flyttar långt norrut och arbetar som läkare i en by samtidigt som hon arbetar av sin skuld till Kronofogden. Det är nu hon träffar på Hervor och de båda kvinnorna finner varandra trots att det är ganska olika. När skulden är avbetald köper Mirjam det gamla kapellet i byn Kajpe Kviar där de tre männen som orsakade henne så mycket smärta och skulder. Mirjam och Hervor flyttar dit och plötsligt börjar det hända saker och ting.
Det ska blir roligt att lyssna på de fortsatta berättelserna om Mirjam och Hervor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar