onsdag 30 januari 2013

De sju urens mysterium

Gerry Wades vana att aldrig komma i tid till frukost irriterar de allra flesta, det spelar ingen roll om han är bortbjuden och ska sova över eller om föregående kväll blev mycket sen. Han försover sig alltid! Den här gången tänker hans vänner ge den inbitne sjusovaren en minnesbeta. Hela gänget har bestämt sig för att han ska väckas en gång för alla. De åker till byn och köper, inte bara en utan sju, väckarklockor som de ställer. Pongo smyger sig in i rummet när Gerry har somnat och placerar ut klockorna. Påföljande morgon är alla på plats. Men inte heller den här gången dyker Gerry upp. Klockan går! Ingen Gerry! Visst måste åtminstone någon klocka ha ringt? Varför kommer han inte?
Det lustiga skämtet förbyts i tragedi. Gerry kunde inte vakna när väckarklockrona ringde! Någon mer smög sig in under natten - och mördade honom!

Och de sjuk väckaruren tickar vidare: tickar vidare också för andra...


De sju urens mysterium av Agatha Christie är en ny bekantskap för mig. Jag har läst många av hennes böcker men den här har jag missat. Jag hittade den på en loppis i Piteå och köpte den direkt. Den här boken handlar varken om Miss Marple eller om Hercule Poirot utan vi får åter stifta bekanskap med Bundle och kommisarie Battle, som man kan läsa om i Hemligheten på Chimneys.
På Chimney så träffar vi på Jimmy Thesiger, Bill Eversleigh och Ronny Devereux samt Sir Oswald och Lady Coote m.fl. De bestämmer sig för att retas med Gerry som alltid försover sig genom att ställa in varsin väckarklocka i Gerrys sovrum när han somnat. Det blir 8 väckarklockor som kommer att ringa på morgonen. Men det hjälper inte, Gerry kommer ändå inte ned, han är död!
Alla är övertygad om att det är en olyckshändelse, han har tagit för mycket sömnmedel  när han lagt sig. Men när Ronny Devereux blir skjuten och dör i armarna på Bundle, som tror att hon kört ihjäl honom, då inser alla att även Gerry blev mördad!
Nu får vi följa hur Bundle, Jimmy, Gerrys syster Lorraine och Bill Eversleigh försöker lösa morden. Slutet får lite oanade vändningar. En mycket bra Christie-bok!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar