torsdag 29 december 2011

Du gamla, du fria


Annika Bengtzon är tillbaka på Kvällspressens redaktion i Stockholm efter tre år som tidningens korrespondent i Washington. Hon har återförenats med sin make, Thomas, som arbetar på justitiedepartementet med internationella säkerhetsanalyser.

En eftermiddag hittas en ung småbarnsmamma död och översnöad bakom ett daghem i förorten Axelsberg i södra Stockholm. Hon är det fjärde offret på kort tid under liknande omständigheter: kvinna, ung, mamma, knivhuggen bakifrån. På Kvällspressen anar man en seriemördare, något Annika avfärdar som vilda fantasier.

Thomas befinner sig på en konferens i Nairobi. Under en rekognoseringsresa vid somaliska gränsen kidnappas hela delegationen – sju personer från olika delar av Europa.

Allt eftersom kvinnomorden i Stockholms förorter blir allt fler, och misstankarna om en seriemördare börjar ta form även hos polisen, dras Annika in i ett våldsamt kidnappningsdrama som skakar både Europa och Östafrika. Kraven från kidnapparna är omöjliga och orimliga. När kraven avvisas avrättas gisslan i delegationen, en efter en.


Du gamla, du fria är den nionde romanen om Annika Bengtzon som Liza Marklund skrivit. Och något har hänt sedan den förra boken skrevs och jag kan inte säga om jag tycker att det är bra eller dåligt. Kan liksom inte riktigt sätta fingret på vad jag upplever som annorlunda gentemot de andra böckerna. Men något är det!

Även om boken börjar med mordet på småbarnsmamman och att det sedan nämnt lite här och var i boken så känns det bara som utfyllnad. Annika var med och skrev om första mordet och påpekade likheter med andra mord, men sedan är det andra som sköter skriverierna om det och det känns som oväsentligt i handlingen om Annika Bengtzon. Det tillför liksom ingenting, annat om det var Annika själv som skrev artikeln och man får veta händelser runt det. Men nu är det inte så och Liza hade gärna kunnat skippa den delen i boken och bara koncentrerat sig på det boken egentligen handlar om.

Men trots att jag påpekar lite negativa saker så gillar jag ändå boken, tycker om Liza's böcker om Annika Bengtzon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar