lördag 19 september 2015

Den oväntade gästen

En främling kör i diket med sin bil i den tjocka dimman nära den walesiska sydkusten och tar sig fram till ett isolerat hus för att få hjälp. Där finner han en man i rullstol, skjuten i tinningen. I samma rum upptäcker han en attraktiv blond kvinna med en revolver i handen. "Var det ni som sköt honom", frågar han. "Ja", svarar hon. Hon har hatat Richard Warwick i åratal.

Men är det verkligen Laura Warwick som mördat sin man? Om inte, vem försöker hon skydda? Offrets utvecklingsstörde unga halvbror; eller hans egensinniga mor? Lauras älskare? Eller fadern till den lilla pojke vilken dödades i en bilolycka som Warwick starkt berusad orsakade? Hela huset fullt av misstänkta, och kommissarie Thomas med sitt pokeransikte och sin poesiläsande assistent Cadwallader ställs inför ett knivigt pussel innan bitarna faller på plats.

Den oväntade gästen är egentligen en pjäs som Agatha Christie skrivit och Charles Osborne omarbetat till roman. Det märks väldigt väl att det är en pjäs och inte en "vanlig" roman av Agatha Christie. Hela upplägget och att det är väldigt mycket kommunikation och inte så detaljerade beskrivna omgivningar och personer, gör att man kan följa boken som en pjäs. Och i sann Christie-anda så är slutet inte alltid det man väntat sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar