torsdag 7 juni 2012

I natt är du död

En kylig septemberdag hittas studenten Marcus Nielsen död i sin lägenhet i Nacka. Han hänger i en snara som fästs i takets lampkrok och han har efter lämnat ett avskedsbrev. Allting tyder på självmord. Men Marcus mamma är övertygad om att han blivit mördad och bönfaller Nacka-polisen att inte avskriva fallet. På polisstationen är situationen ansträngd - kriminalinspektrö Thomas Andreasson var nära döden ett halvår tidigare då isen utanför Sandhamn brast under hans fötter. Kommer han att kunna återhämta sig?

När polisen börjar nysta i Marcus död upptäcker man att spåren leder till militärbasen Korsö utanför Sandhamn. Kort därefter dör ytterligare en man som har kopplingar till Korsö. Thomas bästa vän Nora Linde, som precis har lämnat sin man, försöker ta reda på mer om militärförläggningen där de hårdföra kustjägarna verkat i decennier. Finns det något i det förflutna som inte får komma i dagen?
Den fjärde boken i Sandhamnsdeckarna heter I natt är du död och är skriven av Viveca Sten. Det är trevligt att träffa på Thomas och Nora igen och följa dem och deras liv. Viveca beskriver personerna väldigt väl och man liksom ser dem framför sig.

Från början är det bara Thomas som funderar på om det kan vara ett brott som ligger bakom studenten Marcus död. Allt tyder ju på självmord! Men datorn saknas och alla som känner Marcus hävdar att där han är så finns även hans dator. Thomas lyckas tjatat till sig av gubben att få rota i fallet ett tag och se om det stämmer som mamman säger, att Marcus inte begått självmord.

Ganska snart upptäcker Thomas kopplingar till militärbasen på Korsö och när det visar sig att flera personer i samma förband dör... då anar Thomas ugglor i mossen.
Under tiden som vi får följa Thomas och hans arbetskamrater i Nackapolisen, så får vi även följa en dagbok från en av kustjägarna som var på Korsö under utbildning 1976-1977 när det händer något som påverkar det som händer nu. Vi får även följa Thomas och Pernilla, hans exfru som fanns vid han sida under hela den kritiska perioden när han var nära att dö. Nora som lämnar maken Henrik efter att hon upptäckt att han hade ett förhållande vid sidan om. Hon använder nu Brandska huset som hon ärvt och hyr ut sitt andra hus. Och hyresgästen verkar intressant, men är inte inte för ung? Ser fram emot nästa bok i serien som släpps den 18 juni. Den heter I stundens hetta och jag har förhandsbokat den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar