fredag 2 september 2011

I det tysta


I 18 år var Vicky Jaggers i sin brors våld. En sann och ovanlig berättelse om syskonincest.

När Vicky Jaggers var liten avgudade hon sin storebror David och han var också deras mors ögonsten. För modern var David ljuset i familjelyckan det perfektabarnet som inte kunde göra något fel. Men Vickys egen familjelycka och hennes barndom förbyttes mot mardröm när hennes bror brutalt våldtog henne upprepade gånger. Hon var tolv, han var sjutton.

Därefter förblev hon i hans våld. Hans viskade hot vid middagsbordet förlamade henne av skräck och höll henne tyst. Inte ens när hon upptäckte att hon var gravid och födde ett barn vågade hon säga något. Hon var övertygad om att ingen någonsin skulle tro henne.


Vicky Jaggers har i boken I det tysta berättat om sin uppväxt, om hur brodern vålddtog henne som 12-åring och hon blev gravid. Hon berättar om skräcken hon upplevde till sin psyokopat till bror, han som våldtog och försökte strypa henne, han som mördade en av sina flickvänner och som kidnappade en annan av sina fd flickvänner och förgrep sig på henne.

Det som förvånar mig är att det finns folk som tror att de utsatta väljer att bli våldtagna, att de vill det själv och att det är deras eget fel. Vet inte om det är för att ursäkta att de inte hjälpte till eller vad det är frågan om. Men som i Vickys fall, hur kan hon som 12-åring velat bli våldtagen av sin egen bror?!

Det är en berörande bok som jag rekommenderar fler att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar