onsdag 10 augusti 2011

Det fördolda


Sextonårige Roger är försvunnen. Rymt till Stockholm, tror Västeråspolisen.
Men så hittar man Roger i ett kärr norr om stan. Met hjärtat utskuret ur kroppen.
Sebastian Bergman, psykolog och expert på gärningsmannaprofilering, har dragit sig tillbaka från allt arbete sedan han drabbades av en personlig tragedi. Det enda han ägnat sig åt´på senare år med någon större energi är sitt esxmissbruk.
Av en tillfällighet hamnar Sebastian mitt i utredningen, tillsammans med sin gamle kollega Torkel Höglund och hans gurpp från Riksmordkommissionen.
Alla ledtrådar tycks peka mot Rogers skola, Palmlövska gymnasiet. En till synes felfri miljö, som visar sig gömma hemligheter i det fördolda.


Det fördolda är skriven av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt, och är den första boken av flera som kommer att handla om Sebastian Bergman.
Sebstian Bergman är inte en särskilt omtyckt psykolog, han har stora attitydproblem vilka författarna verkigen lyckats återge perfekt. Som läsare kan man bli riktigt irriterad på honom! Han framstår som synnerligen osympatisk och vet dessutom om det, och försöker inte ändra på sig heller.
Sebastian är i Västerås för att sälja föräldrarnas hus, de föräldrar han inte haft någon kontakt med på många år. Samtidigt så har 16-årige Roger hittats mördad, och Sebastian halkar in i utredningen. Han har nämmligen hittat brev i föräldrarnas hus som antyder att han kan ha ett barn. Och för att kunna ta reda på det så behöver han veta vart kvinnan som var gravid bor idag, och det kan han bara få hjälp med hos sina gamla kollegor. Så Sebastian erbjuder dem sin hjälp och hans gamle chef och vän Torkel går med på det, till de andra medarbetarnas stora förtvivlan.

Duon Hjorth och Rosenfeldt har lyckats skriva en mycket spännande bok som får mig att vilja ägna hela dagarna till att läsa boken och strunta i allt annat. Spänningen hålls rätt igenom och det är inte förrän på slutet som det verkligen kommer fram vem som är mördaren. Dessutom bjuds det på ett oväntat slut som verkligen får en att sem fram emot nästa bok Lärjungen som ska släppas nu i augusti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar