onsdag 19 augusti 2015

Kockskola för ensamma hjärtan

Alice älskar att laga mat. Men som nyskild ledsnar hon snart på att bara lag mat åt sig själv. Alice startar Martellos kockskola och upptäcker att hon har gåvan att förmå en grupp främlingar att älska matlagning.

Alices elever har sina speciella skäl för att komma till lektionerna: Lucy har blivit arbetslös och flyttat hem till föräldrarna utan att ha en aning om vad hon ska göra med sitt liv. Rob är en nybliven änkling som aldrig varit i närheten av en spis och överlever på hämtmat. Kerrie är förlovad med Matt men försöker dölja inför hans rika föräldrar att hon inte kan någonting om matlagning Och så Kitty som tröttnat på att hennes man tillbringar kvällarna framför teven och vill göra något kreativt istället.

Alices kockskola blir lika mycket en matlagningskurs som en skola för livet för dessa Dublinbor.

När jag såg titeln Kockskola för ensamma hjärtan av Marita Conlon-McKenna så blev jag nyfiken. Titeln avslöjar att det är en lättsam bok, och det har jag inget emot, men samtidigt känns det intressant också. Skulle själv behöva gå en sån kockskola :)

Alice är relativt nyskild, hennes exmaken har lämnat henne för en annan. Alice bor kvar i huset tillsammans med yngsta sonen. Ekonomin är kärv, Alice har varit hemmafru under äktenskapet och har nu fått hjälp av vännerna att skaffa jobb. Men jobba på kontor är inte rätt jobb för Alice, hon gör ofta mer fel än rätt. Till slut så känner hon att det här går inte längre, så hon säger upp sig.

Medans hon funderar på vad hon vill jobba med så dyker tanken på en kockskola upp. Hon har utbildning inom området och har arbetat med det innan hon gifte sig och fick barnen. Till slut så vågar hon sig på att prova, hon annonserar i området där hon bor och får ganska raskt tio deltagare. För att hålla det så billigt som möjligt så hålls kursen hemma hos Alice.

Till kursen kommer tio olika individer som alla blir vänner allt eftersom kursen pågår. Det är olika åldrar och bakgrunder och alla har helt olika livsberättelser och vi får följa dels Alice men även hennes kursdeltagare och senare även vänner.

Det tog en liten stund innan jag fick koll på alla som var med i boken, vem som var vem. Men när det väl var gjort så gick det lätt att läsa boken. En lättsam bok i vardaglig miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar