tisdag 19 november 2013

Den inre kretsen

Under den tryckande högsommarsolen gräven en grupp arkeologistuderande från olika länder ut en vikingatida hamnplats på Gotlands västkust. Den visar sig vara rik på fynd. En sen kväll försvinner 21-åriga holländskan Martina Flochten från vännerna. Hon påträffas senare mördad på en fågelholme nära utgrävningsplatsen, och skadorna på kroppen tyder på rituella inslag. Två småflickor hittar ett halshugget russ i en beteshage men huvudet saknas. När ett hästhuvud senare dyker upp spetsat på en påle hos politiker tätnar mystiken. Kriminalkommissarie Anders Knutas tar hjälp av en rättspsykiater för att tolka de makabra spåren vid brottsplatserna. En av journalisterna som bevakar den dramatiska utredningen är Johan Berg som arbetar för Sveriges Television. Han är tillfälligt stationerad på ön och försöker samtidigt få sitt förhållande med Emma Winarve att fungera.


Den inre kretsen är den tredje boken som Mari Jungstedt har skrivit om Kriminalkommissarie Anders Knutas och de övriga på Gotland. Den här gånger får de rituella mord på halsen och de har svårt att se sambanden med morden och de avhuggna hästhuvudena som placerats ut hos mordoffren, fast Martina fick visst inget hästhuvud.
Jag tycker inte att de här boken är lika bra som de två första böckerna. Det känns som om det var bråttom att få ut en bok och inte så noga med innehållet. Samtalsdialogerna var få och flöt inte på så bra. Hoppas nästa bok är bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar