torsdag 8 augusti 2013

Längtan

Yrja Mattiasdotter var tjock och klumpig och svårt missbildad av sjukdom. Folk gjorde narr av den fattiga flickan och kallade henne Tisteln. Yrja hade en stor sorg, hon var djupt och olyckligt förälskad i den rike och duktige Tarald, son till baronen Dag Meiden och Liv av Isfolket. Tarald hade dock bara ögon för sin vackra kusin Sunniva. På grund av det onda arvet skulle ett förhållande dem emellan bli ödesdigert...

Längtan är den fjärde boken i serien om Isfolket som Margit Sandemo skrivit. Här får vi följa Yrja som är kär i Tarald, men han har bara ögonen för sin kusin Sunniva. Yrja har det svårt hemma hos sig och tjänar som piga hos Silje på Lindallén. Silje ser hur Yrja lider när Tarald svärmar för Sunniva. Silje är svårt sjuk, hon tror att det är gikt men Tengel vet att det är mycket värre och han kan inte bota henne.
En dag så står det oundvikliga utanför dörren, Sunniva är gravid och Tarald är fadern. De gifter sig och stackars Yrja lider väldeliga. Så kommer den dag när Sunniva ska föda och det drar ut på tiden. Till slut så föds lille Kolgrim och Sunniva avlider då hon förblöder i samband med förlossningen. Kolgrim är en av den onde Tengels utvalda.
Kolgrim är en besvärlig unge, han kräver passning hela tiden. Det är farmor Liv och Yrja som tar den mesta passningen. Tarald tittar knappt på sonen, han har dåligt samvete. Till slut kryper det fram att Sunniva inte varit så behaglig som Tarald först tyckt, hon visade sig vara bortskämd och ville gärna bli beundrad av alla, en ganska ytlig dam.

Boken tar olika svängar, förutom Yrja så får man även följa Cecilia som åker till Danmark som barn flicka åt Kung Kristians barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar