torsdag 11 oktober 2012

Torka aldrig tårar utan handskar 1. Kärleken

När Rasmus stiger av tåget på Centralstationen i september 1982 lämnar han det lila Koppom bakom sig för att aldrig återvända. Ung och vacker kastar han sig ut i de homosexuellas Stockholm.

 Benjamin är Jehovas vittne. Ivrigt går han från dörr till dörr för att predika om Gud. Ingenting kan rubba honom i hans tro. Till den dag han ringer på hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat.

 Så på Julaftonskvällen, när det snöar över staden, träffas Rasmus och Benjamin och inget blir som förr igen.

Torka aldrig tårar utan handskar 1. Kärleken av Jonas Gardell handlar om Rasmus, som efter studenten lämnar Koppom för att bege sig till Stockholm. I Stockholm börjar han leva ett dekadent liv, det liv han inte kunde leva i Koppom. I jakten på kärleken så snavar över en hel del grodor, utnyttjas och låter sig utnyttjas.

Benjamin är Jehovas vittne och går runt och predikar. En dag så ringer han på Pauls dörr och blir insläppt. När han slutligen går så frågar Paul om Benjamin vet om att han är bög?! Benjamin blir alldeles förstörd först men inser slutligen att det ligger något i det. Han återvänder till Paul och blir då inbjuden att fira jul där, Jehovas som inte firar jul.

Julafton kommer och Benjamin beger sig till Paul, dit även Rasmus blivit inbjuden. Där träffas de och till slut när Rasmus ska gå hem, då följer Benjamin med.

Boken utspelar sig dels under Rasmus och Benjamins uppväxter, 1960- och 1970-tal, men när de träffas i början på 1980-talet så börjar HIV och aids härja. Det här är första boken av tre där vi får påminnas om den skräck som spreds när hiv och aids kom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar