torsdag 11 december 2014

Stalker

Ett filmklipp skickas till Rikskriminalpolisen. Någon har stått i trädgården och smygfilmat en kvinna genom fönstret. Nästa dag hittas hon död till följd av bestialiska skär- och sticksår.

En ny film på en annan okänd kvinna kommer till polisen. Det finns ingen möjlighet att identifiera henne innan tiden rinner ut.

Maken som hittar henne mördad blir så traumatiserad att han städar hela huset och bäddar ner henne i sängen. Han kan ha sett något avgörande, men hans akuta chocktillstånd hindrar polisen från att genomföra sina förhör.

Psykiatrikern Erik Maria Bark kallas in för att hypnotisera honom - memn det mannen berättar i den djpa transen får Erik att börja ljuga för polisen.




Stalker är den femte boken som Lars Kepler skrivit. Liksom de tidigare böckerna så är den här också svår att lägga ifrån sig. Upptäcker att jag ligger vaken halva nätterna och ska bara läsa en sida till.

Vi får åter stifta bekantskap med Psykiatrikern Erik Maria Bark, en stor del av boken handlar om honom. Men även Joona Linna kommer tillbaka och ett kort besök av Saga Bauer också. En ny krminalkommisarie dyker upp, Margit, som är höggravid.Från början ses ingen samband,men när den tredje blivit mördad så börjar Erik Maria Bark känna ett obehag.

Några medicinska fynd har jag hittat i boken som inte känns helt okej. Dels ett ställe där författarna skriver att offret hade typ 1 diabetes utifrån att hon injicerade insulin i låret. Det kan man även göra med typ 2, och man kan inte utifrån en videofilm bedöma om det är typ 1 eller 2. Senare i boken så pratar Erik Maria Bark om att han kanske kan ha epiduralhematom. Nu är inte det någon vanlig diagnos, ca 1% av alla skalltrauman, och enligt böcker så brukar man mestadels vara under 20 år om man får det. Det hade varit bättre om han sagt att det kunde vara ett subduralhematom, vilket hade varit mer troligt.

Men förutom de här småsakerna så är det här åter en bokslukare som skrivit och jag ser redan fram emot nästa bok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar