måndag 21 maj 2012

I grunden utan skuld

En mörk höstkväll försvinner en ung flicka spårlöst på Sandhamn. Kriminalinspektör Thomas Andreasson från Nackapolisen deltar i sökandet, som försvåras av stormar och regn. Till slut ger polisen upp och flickan antas ha drunknat.


Några månader senare är Sandhamn inbäddat i snö och is. Thomas barndomsvän Nora Linde har av en slump fått reda på att hennes man har varit otrogen. Förtvivlad åker hon ut till ön med sina söner för att tänka efter i lugn och ro. Men när barnen en dag leker ute i skogen gör de ett makabert fynd.


Den saknade flickan har bragts om livet och skändats på ett fruktansvärt sätt. Vad kan ha väckt ett sådant raseri? Ledtrådarna är lika få som då hon försvann, och Thomas fruktar att mördaren kommer att slå till igen. I grunden utan skuld är tredje boken i Viveca Stens serie Sandhamnsdeckare. Liksom de två föregående böckerna så gillar jag den här väldigt mycket!

Huvudpersonerna i Sandhamnsdeckare är Thomas Andreasson och Nora Linde. Thomas är kriminalinspektör hos Nackapolisen. Han har växt upp på ön Harö och känner till Sandhamn och dess innevånare väl. Hans barndomskamrat Nora bor också i Stockholm men har stuga och hus på Sandhamn. Nora befinner sig under sportlovet på Sandhamn, hon har upptäckt att hennes make Henrik är otrogen, så hon flyr för att tänka över sitt liv.

Det verkar väldig populärt bland våra svenska deckarförfattare att skriva parallellberättelser, så även i den här boken. Händelser som utspelar sig under 1900-talets första 25 år lägger grunden till det som inträffar.

Jag tycker om Vivecas sätt att skriva, man kommer in i boken direkt på första sidan och sedan behåller hon en tills boken är färdigläst! Man blir trollbunden! Jag tycker det är lätt att utifrån texten föreställa sig hur det ser ut, hur personerna är osv. Jag gillar verkligen hennes böcker. Snart dags att läsa fjärde boken och hoppas att den femte inte dröjer alltför länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar