fredag 4 november 2011

Lärljungen


"En uppmaning från Riksmordkommissionen hade cirkulerat någon vecka. De skulle informeras om dödsfall som uppfyllde vissa kriterier.
Om offret hittades i sitt sovrum.
Om offret var bundet.
Om offret hade halsen avskuren."

En rad brutala kvinnomord begås i Stockholmstrakten. Riksmordkommissionen med Torkel Höglund i spetsen kommer ingenvart. Morden påminner in i minsta detalj om de dåd som utfördes av Edward Hinde, en seriemördare som Sebastian Bergman satte bakom lås och bom för fremton år sedan. Där sitter han ännu.
Sebastian Bergman har egentligen lämnat polisen, men han tvingar sig in i utredningen. Snart upptäcker han att morden hänger ihop på ett sätt han ladrig kunnat föreställa sig.

Lärljungen är den andra boken om kriminalpsykologen Sebastian Bergman som herrarna Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt skrivit. Liksom den första boken Det fördolda, så är den här boken lysande. De beskriver huvudpersonerna galant, man får verkligen en bild av deras personligheter. Sebastian är verkligen en riktig skitstövel som man blir jätteirriterad på, men som under bokens gång ändrar karaktär. Han är fortfarande en skitstövel men karaktären mjuknar lite och blir mer sympatisk.
Vanja är inte så himla trevlig att ha och göra med, lite dryg känns hon, även om hon också mjuknar lite på slutet.
Slutet på första boken lockade till att läsa den här också, och även nu har författarna lagt in öppningar till nästa bok och det ska bli spännande att få läsa den. Hoppas att det inte dröjer för länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar