torsdag 28 juni 2012

I stundens hetta

Midsommarhelg i Sandhamn. Festande ungdomar har tagit över bryggorna och hamnen är fylld av vita båtar. Musiken dånar och lkoholen flödar. I folkmassan stapplar en ung flicka fram. Hon kollapsar i sanden framfrö ögonen på polisen.
Samtidigt ska Nora Linde fira midsommar tillsammans med sin nya kärlek Jonas och hans dotter Wilma. Men firandet förvandlas till en mardröm när Wilma försvinner under natten. Förgäves ringer de på mobilen men ingen svarar... Tidigt nästa morgon hittas en död kropp på stranden.
Noras barndomsvän, kriminalinspektrö Thomas Andreasson, kallas till platsen. Under några sommardagar inser han att sanningen är subjektiv - alla har sin egen version av händelserna. Medan tiden rinner iväg söker Thomas svar hos de inblandade tonåringarna.
Vem är offer och vem är mördare i midsommarnatten?

Femte boken om Thomas Andreasson och Nora Linde heter I stundens hetta och författare är Viveca Sten. Ju fler böcker hon skriver desto bättre blir de! Jag vill inte lägga ifrån mig boken alls, vilket blir förödande på sömnen och orken på arbetet de dagar det tar att läsa boken. Inser nu att det kommer bli en lång väntan på nästa bok! Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge sägs det!

fredag 22 juni 2012

Villa Bonita

De gamla barndomskamraterna Bonita och Doris träffas igen efter 40 år. Doris har ett nytt arbete, men allt verkar inte stå rätt till med företaget. Tillsammans med Bonita bestämmer hon sig för att ta reda på vad de skumma arbetsgivarna egentligen sysslar med. Humoristisk och värmande underhållning när den är som bäst. Bonita och Doris var en gång fnissiga tonåringar, grannar och bästa vänner. De möts igen mer än 40 år senare på Doris mammas begravning, och det tar inte lång tid innan de åker till Göteborg för att ta reda på vad Doris skumma arbetsgivare sysslar med för något.

Jag har läst några av böcker av Karin Brunk Holmqvist tidigare och är väldigt förtjust i dem,. Villa Bonita är inget undantag! Jag kan inte sätta fingret på vad det är jag gillar riktigt, men det kan vara enkelheten och hur hon beskriver vardagen, inget förskönande:
Innan hon gick ut hade hon tittat sig i köksspegeln, dragit en kam genom håret och tagit av sig förklädet. I de öppna sandalerna såg hon ett hål på strumptån. Hon tog av sandalerna, drog ut strumpan en bit och vek sedan den in under tårna och klämde till.
Eller:
När Bonita flyttade fötterna under täcket var det som om hennes torra hälar med förhårdnaderna hakade fast i lakanet.
Inte ofta man läser sånt i böcker:) Men förutom enkelheten som berättar Karin även om vänskap och vardagsliv.

torsdag 7 juni 2012

I natt är du död

En kylig septemberdag hittas studenten Marcus Nielsen död i sin lägenhet i Nacka. Han hänger i en snara som fästs i takets lampkrok och han har efter lämnat ett avskedsbrev. Allting tyder på självmord. Men Marcus mamma är övertygad om att han blivit mördad och bönfaller Nacka-polisen att inte avskriva fallet. På polisstationen är situationen ansträngd - kriminalinspektrö Thomas Andreasson var nära döden ett halvår tidigare då isen utanför Sandhamn brast under hans fötter. Kommer han att kunna återhämta sig?

När polisen börjar nysta i Marcus död upptäcker man att spåren leder till militärbasen Korsö utanför Sandhamn. Kort därefter dör ytterligare en man som har kopplingar till Korsö. Thomas bästa vän Nora Linde, som precis har lämnat sin man, försöker ta reda på mer om militärförläggningen där de hårdföra kustjägarna verkat i decennier. Finns det något i det förflutna som inte får komma i dagen?
Den fjärde boken i Sandhamnsdeckarna heter I natt är du död och är skriven av Viveca Sten. Det är trevligt att träffa på Thomas och Nora igen och följa dem och deras liv. Viveca beskriver personerna väldigt väl och man liksom ser dem framför sig.

Från början är det bara Thomas som funderar på om det kan vara ett brott som ligger bakom studenten Marcus död. Allt tyder ju på självmord! Men datorn saknas och alla som känner Marcus hävdar att där han är så finns även hans dator. Thomas lyckas tjatat till sig av gubben att få rota i fallet ett tag och se om det stämmer som mamman säger, att Marcus inte begått självmord.

Ganska snart upptäcker Thomas kopplingar till militärbasen på Korsö och när det visar sig att flera personer i samma förband dör... då anar Thomas ugglor i mossen.
Under tiden som vi får följa Thomas och hans arbetskamrater i Nackapolisen, så får vi även följa en dagbok från en av kustjägarna som var på Korsö under utbildning 1976-1977 när det händer något som påverkar det som händer nu. Vi får även följa Thomas och Pernilla, hans exfru som fanns vid han sida under hela den kritiska perioden när han var nära att dö. Nora som lämnar maken Henrik efter att hon upptäckt att han hade ett förhållande vid sidan om. Hon använder nu Brandska huset som hon ärvt och hyr ut sitt andra hus. Och hyresgästen verkar intressant, men är inte inte för ung? Ser fram emot nästa bok i serien som släpps den 18 juni. Den heter I stundens hetta och jag har förhandsbokat den.